Gonorroe: Wat Je Moet Weten

Gonorroe: Wat Je Moet Weten

Gonorroe: een oude bekende in de wereld van soa's, maar nog steeds verrassend en verraderlijk actueel. Deze seksueel overdraagbare aandoening, ook wel 'druiper' genoemd, kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid als hij niet wordt behandeld. Maar wat is gonorroe precies? Hoe kun je het oplopen en, nog belangrijker, hoe bescherm je jezelf ertegen? Lees er  alles over in ons blog. Ontdek waarom veilige seks meer is dan alleen liefde bedrijven; het gaat ook om zelfliefde en zorg

Als het gaat om onze seksuele gezondheid, is het essentieel om volledig op de hoogte te zijn van de verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Eén van de oudste en meest voorkomende soa's is Gonorroe.

1. Wat is Gonorroe?

Korte geschiedenis

Gonorroe, in de volksmond ook wel de 'druiper' genoemd, heeft een lange en getroebleerde geschiedenis. Gedocumenteerd sinds de tijden van het oude Egypte, is deze ziekte veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae en heeft het levens van talloze individuen over de hele wereld getroffen. De besmetting wordt in de regel overgebracht door seksueel contact, waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen.

Oorzaak en transmissie

De aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie die leeft op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. De bacterie kan worden overgedragen door alle vormen van onbeschermd seksueel contact. Dit betekent dat je het kunt oplopen door vaginale seks, anale seks of orale seks. Het delen van ongereinigde seksspeeltjes kan ook tot overdracht leiden. Dus..je krijgt gonorroe door seks, vooral als je geen condoom gebruikt.

Hier een filpje van Dokter Annemarie van Soa Aids Nederland

2. Symptomen van Gonorroe

Symptomen bij mannen met gonorroeHoewel sommige mannen geen klachten krijgen, zijn hier enkele van de meest voorkomende symptomen van gonorroe bij mannen:

 1. Urethrale afscheiding: Mannen kunnen een dikke, groenige of gelige afscheiding uit de penis opmerken, de zogenaamde druiper.
 2. Pijn bij het plassen: Dit kan variëren van een licht branderig gevoel bij het plassen tot intense pijn aan de geslachtsdelen.
 3. Frequente aandrang om te plassen: Mannen kunnen merken dat ze vaker dan normaal moeten plassen.
 4. Rode of gezwollen opening van de penis: De urethra (de buis waardoor urine en sperma het lichaam verlaten) kan ontstoken en pijnlijk zijn.
 5. Pijn of zwelling in één of beide teelballen: Hoewel minder gebruikelijk, kan gonorroe leiden tot epididymitis, een pijnlijke aandoening van de bijbal.
 6. Jeuk of afscheiding rond de anus: Dit komt voor bij mannen die besmet zijn geraakt door anale seks. Anale infectie met gonorroe kan ook ontstaan door geïnfecteerd genitaal vocht en hoeft niet altijd door anale seks te worden veroorzaakt.
 7. Keelpijn: Mensen die orale seks hebben met een besmette partner kunnen een gonorroe-infectie in de keel ontwikkelen, wat keelpijn kan veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat veel mannen met gonorroe mogelijk geen uitgesproken symptomen hebben, of ze kunnen zo mild zijn dat ze over het hoofd worden gezien. Zelfs zonder duidelijke symptomen is het mogelijk om de infectie over te dragen op een partner. Daarom is het van cruciaal belang dat seksueel actieve personen zich regelmatig laten testen op soa's, vooral als ze wisselende seksuele partners hebben of als hun partner positief is getest op een soa.

Als je symptomen ervaart die op gonorroe kunnen wijzen, of als je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken en je te laten testen. Vroege detectie en behandeling kunnen helpen om complicaties op de lange termijn te voorkomen.

een soa test nodig als je gonorroe hebt. Je kunt een bijballen ontsteking krijgen. Als je een condoom gebruikt raak slijmvliezen van de vagina niet aan.

Symptomen bij vrouwen met gonorroe

Als er bij een vrouw klachten optreden door Gonorroe kan soms verwarrend zijn omdat de symptomen vaak mild zijn en verward kunnen worden met andere aandoeningen, zoals een blaasontsteking of vaginale infecties. Bovendien hebben veel vrouwen met gonorroe mogelijk geen duidelijke symptomen. Echter, wanneer symptomen zich voordoen, kunnen de klachten bestaan uit:

 1. Toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding: Vrouwen kunnen een veranderde, vaak groenige of gelige afscheiding opmerken.
 2. Pijn bij het plassen: Er kan een branderig gevoel of pijn zijn tijdens het urineren door een ontsteking.
 3. Pijnlijke of gevoelige onderbuik: Dit kan duiden op een oplopende infectie die de voortplantingsorganen, zoals de baarmoeder en eileiders, aantast.
 4. Vaginale bloedingen buiten de menstruatie om: Vrouwen kunnen tussentijds bloedverlies optreden of spotting na geslachtsgemeenschap.
 5. Jeuk of afscheiding rond de anus: Dit komt voor bij vrouwen die besmet zijn geraakt door anale seks.
 6. Pijnlijke geslachtsgemeenschap: Seks kan onaangenaam of pijnlijk worden.
 7. Keelpijn: Bij orale seks met een besmette partner kunnen vrouwen een gonorroe-infectie in de keel ontwikkelen.
 8. Gezwollen en pijnlijke gewrichten: Hoewel dit zeldzaam is, kan gonorroe zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, waaronder de gewrichten.

Als de infectie zich uitbreidt naar de voortplantingsorganen, kan dit leiden tot Pelvic Inflammatory Disease (PID). PID is een ernstige complicatie van gonorroe en kan pijn in de onderbuik, koorts en, indien onbehandeld, leiden tot onvruchtbaarheid.

Vanwege de mogelijk subtiele of afwezige symptomen bij vrouwen, is het cruciaal om regelmatig te worden getest als je seksueel actief bent en vooral als je meerdere partners hebt of als je weet dat een van je partners een seksueel overdraagbare aandoening heeft gehad. Vroegtijdige detectie en behandeling zijn essentieel om complicaties en verdere overdracht te voorkomen.

3. Diagnostische methoden

Heb ik een seksueel overdraagbare aandoening waardoor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan? Doe een so test als je gonorroe symptomen hebt

Om Gonorroe met zekerheid vast te stellen, zijn tests nodig. Drie weken na (onveilig) seksueel contact kunnen we gonorroe vaststellenEen uitstrijkje wordt gemaakt uit de penis, de vagina, de anus (bij anale seks) of de keel (bij orale seks).

Condoom.nl Zelf soa test op gonorroe

Thuistests kunnen een uitkomst bieden. Ze zijn discreet en gemakkelijk. Bij een positieve uitslag is het echter belangrijk om ook een huisarts te raadplegen voor verdere behandeling.

Tests bij je huisarts of bij de GGD

luister naar dokter annemarie als je de laatste tijd seks het gehad zonder condoom. Doe een soa test en voorkom een branderig gevoel bij gonorroe symptomen

Gonorroe wordt gediagnosticeerd door middel van laboratoriumtests die het DNA of de bacteriën van Neisseria gonorrhoeae detecteren, de bacterie die gonorroe veroorzaakt. Er zijn verschillende methoden om gonorroe te diagnosticeren:

 • Nucleïnezuuramplificatietesten (NAAT): Dit is de meest gebruikte test voor gonorroe vanwege de hoge gevoeligheid en specificiteit. NAAT's detecteren het DNA van de bacterie en kunnen worden uitgevoerd op urine, evenals op uitstrijkjes van de keel, endeldarm, cervix (baarmoederhals) of urethra (urinebuis). Urinetests zijn vooral nuttig omdat ze niet-invasief zijn.
 • Kweken: Dit is een traditionele methode waarbij monsters van een geïnfecteerde site (zoals de cervix, urethra, keel of endeldarm) worden genomen en in het laboratorium worden gekweekt om de groei van de bacterie te bevorderen. Als de bacterie groeit, kan het worden geïdentificeerd als Neisseria gonorrhoeae. Kweken is vooral waardevol omdat het ook kan helpen bij het bepalen van antibioticumresistentie.
 • Gramkleuring: Dit is een snelle test waarbij een monster van de urethra (plasbuis bij mannen) onder de microscoop wordt bekeken na kleuring. Deze methode is nuttig bij symptomen bij mannen, maar is niet zo betrouwbaar bij vrouwen.

Als je symptomen hebt van gonorroe of denkt dat je risico hebt gelopen op een infectie, is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen. Vroegtijdige detectie en behandeling kunnen complicaties en verdere verspreiding van de infectie voorkomen.

4. Behandeling van deze seksueel overdraagbare aandoening

Dankzij moderne geneeskunde is Gonorroe meestal goed te behandelen.

Antibiotica

Een korte kuur van antibiotica kan de ziekte meestal uitroeien. Het is cruciaal om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verdwijnen. In het verleden werd gonorroe vaak met een enkele dosis antibiotica behandeld. Maar vanwege de groeiende antibioticaresistentie van sommige stammen van de bacterie die gonorroe veroorzaakt, zijn de behandelingsrichtlijnen in veel landen veranderd. Een combinatie van twee antibiotica (bijvoorbeeld ceftriaxon en azitromycine) kan nu aanbevolen worden.

Belang van tijdige behandeling van gonorroe.

Als gonorroe niet wordt behandeld, kan dit tot een aantal complicaties en gezondheidsproblemen leiden. Hier zijn enkele van de mogelijke gevolgen:

 1. Pelvic Inflammatory Disease (PID): Bij vrouwen kan onbehandelde gonorroe leiden tot PID, een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen zoals de eileiders, baarmoeder en eierstokken. PID kan pijn in de onderbuik veroorzaken en, als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot littekens van de voortplantingsorganen en onvruchtbaarheid.

 2. Onvruchtbaarheid: Zowel mannen als vrouwen kunnen onvruchtbaar worden als gevolg van onbehandelde gonorroe. Bij mannen kan de infectie de bijbal ontsteken, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Bij vrouwen kan de infectie leiden tot littekens van de eileiders, wat de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot en onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

 3. Verspreiding van de infectie: Als gonorroe niet wordt behandeld, kan de bacterie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Dit kan symptomen veroorzaken zoals gewrichtspijn, huiduitslag en andere complicaties.

 4. Verhoogd risico op andere soa's: Mensen met gonorroe hebben een verhoogd risico op het oplopen van andere soa's, waaronder HIV.

 5. Complicaties tijdens zwangerschap: Zwangere vrouwen met gonorroe hebben een verhoogd risico op vroeggeboorte. De bacterie kan ook worden overgedragen op de baby tijdens de bevalling, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor de baby, zoals blindheid.

 6. Gonococcal Arthritis: Dit is een zeldzame complicatie waarbij de bacterie zich verspreidt naar de gewrichten. Het kan pijn, zwelling en roodheid in de getroffen gewrichten veroorzaken.

 7. Infectie van het bloed (sepsis): Dit is een ernstige en soms levensbedreigende complicatie van gonorroe. De symptomen kunnen zijn hoge koorts, rillingen, snelle hartslag en shock.

Het is essentieel om gonorroe en andere soa's zo snel mogelijk te behandelen om deze mogelijke complicaties te voorkomen. Als je denkt dat je mogelijk een soa hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen en je te laten testen.

5. Krijg je gonorroe als je een condoom gebruikt?

Preventie is de sleutel als het gaat om gonorroe, een van de meest voorkomende soa's. Het is van cruciaal belang om jezelf en je partner(s) te beschermen tegen deze sluipende infectie. Condooms blijven een voor de hand liggende en effectieve keuze; ze vormen een barrière die de overdracht van gonorroe tijdens geslachtsgemeenschap kan verminderen. Maar vergeet niet dat gonorroe niet alleen wordt overgedragen door traditionele geslachtsgemeenschap. Orale seks kan ook een risico vormen, en hier komen beflapjes in beeld. Deze dunne lapjes latex of siliconen, geplaatst over de vagina of anus tijdens orale seks, kunnen het risico op overdracht verminderen. Het is belangrijk om voor elke vorm van intimiteit het juiste beschermingsmiddel te kiezen en consistent en correct gebruik te waarborgen. Door actief preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van condooms en beflapjes, kun je genieten van een gezond en bevredigend seksleven zonder ongewenste verrassingen.

6. De impact van Gonorroe op zwangerschap en baby's

voorkom een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doe een soa test. Vrouwen merken vaak geen soa na onveilige seks

Gonorroe is niet alleen een zorg voor je eigen gezondheid, maar kan ook gevolgen hebben voor toekomstige zwangerschappen en de gezondheid van je baby. Als een zwangere vrouw gonorroe heeft, kan ze de infectie tijdens de bevalling overdragen op haar baby, vooral als het gaat om een ooginfectie bij de pasgeborene, wat kan leiden tot blindheid als het niet wordt behandeld. Daarnaast verhoogt een onbehandelde gonorroe-infectie het risico op vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht. Gelukkig is vroege opsporing en behandeling de sleutel! Regelmatige soa-tests tijdens de zwangerschap zijn essentieel om zowel jouw gezondheid als die van je baby te beschermen. Voor de seksueel actieve vrouw die niet zwanger wil worden, blijven condooms een essentiële tool om jezelf te beschermen tegen gonorroe en andere soa's

7.Kun je gonorroe hebben samen met ander soa's en komt het voor?

Ja, het is mogelijk om gonorroe te hebben in combinatie met andere soa's. Sterker nog, het komt vrij vaak voor dat mensen die gediagnosticeerd zijn met een soa ook geïnfecteerd zijn met één of meerdere andere soa's. Dit komt omdat dezelfde risicogedragingen, zoals onbeschermde seks, die het risico op het krijgen van één soa verhogen, ook het risico op andere soa's verhogen.

Enkele soa's die samen kunnen voorkomen met gonorroe zijn onder andere:

 • Chlamydia: Dit is een van de meest voorkomende co-infecties met gonorroe. Beide infecties kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken en worden vaak tegelijkertijd getest en behandeld.
 • Syfilis: Hoewel minder vaak voorkomend dan chlamydia, kunnen mensen met gonorroe ook syfilis oplopen, vooral bij onbeschermde seks.
 • HIV: Gonorroe kan het risico op het oplopen of overdragen van HIV verhogen, omdat gonorroe ontstekingen en laesies kan veroorzaken die de overdracht van het virus vergemakkelijken.
 • Herpes: Net als gonorroe kan herpes worden overgedragen door seksueel contact, waardoor het mogelijk is om beide infecties tegelijkertijd te hebben.

Als iemand positief test op gonorroe, is het vaak een goed idee om ook te testen op andere soa's. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en je regelmatig te laten testen als je seksueel actief bent. Vroege detectie en behandeling kunnen complicaties en de verspreiding van infecties naar andere partners helpen voorkomen..

8. Mythen en misvattingen over Gonorroe

Gonorroe is een van de oudste bekende seksueel overdraagbare aandoeningen, en door de jaren heen zijn er tal van mythen en misvattingen over ontstaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende misverstanden:

 1. "Je kunt zien of iemand gonorroe heeft." Veel mensen met gonorroe vertonen geen symptomen, vooral vrouwen. Dus alleen op basis van het uiterlijk kun je niet vaststellen of iemand de infectie heeft.
 2. "Je kunt gonorroe krijgen van een toiletbril." Gonorroe wordt overgedragen door seksueel contact. De kans om het op te lopen van een toiletbril of een ander niet-levend oppervlak is extreem laag tot onbestaande.
 3. "Als je gonorroe eenmaal hebt gehad, ben je er immuun voor." Dit is niet waar. Zelfs als je in het verleden gonorroe hebt gehad en ervoor bent behandeld, kun je de infectie opnieuw oplopen als je onbeschermde seks hebt met een besmette persoon.
 4. "Gonorroe gaat vanzelf over." Zonder behandeling kan gonorroe leiden tot ernstige en permanente gezondheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen, zoals onvruchtbaarheid.
 5. "Alleen 'promiscue' mensen krijgen gonorroe." Iedereen die onbeschermde seks heeft kan gonorroe oplopen, ongeacht hoeveel seksuele partners ze hebben gehad.
 6. "Antibiotica kunnen elke vorm van gonorroe genezen." Terwijl antibiotica effectief zijn voor veel gevallen van gonorroe, zijn er stammen van antibioticum-resistente gonorroe opgedoken. Dit benadrukt het belang van preventie en regelmatig testen.
 7. "Je kunt jezelf beschermen tegen gonorroe door te wassen of te douchen na de seks." Hoewel hygiëne belangrijk is, zal wassen of douchen na de seks niet voorkomen dat gonorroe of andere soa's worden overgedragen.

Het is cruciaal om feitelijke informatie over gonorroe en andere soa's te hebben om jezelf en anderen te beschermen. Regelmatige medische controles, veilige seksuele praktijken en open communicatie met partners zijn sleutel tot preventie en behandeling.

9. Hoe praat je over Gonorroe met je partner(s)

Het bespreken van Gonorroe met je partner is misschien niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Een open gesprek kan bescherming bieden aan je seksuele partner en helpt het stigma rondom soa's te verminderen.

Advies voor het voeren van het gesprek als je gonorroe hebt.

Bereid je voor op het gesprek, wees eerlijk over je status, en benadruk het belang van wederzijdse zorg voor elkaars gezondheid.

Stap-voor-stap handleiding:

 • Kies het juiste moment: Zoek een rustige plek uit waar jullie beiden comfortabel zijn en voldoende privacy hebben.

 • Wees direct en eerlijk: Begin het gesprek met te zeggen dat je iets belangrijks wilt delen. Geef aan dat je recentelijk bent getest en informeer je partner over de uitslag.

 • Vermijd beschuldigingen: Het is gemakkelijk om in de verdediging te gaan of te beschuldigen, vooral als emoties hoog oplopen. Onthoud dat veel mensen Gonorroe kunnen hebben zonder klachten te ervaren, dus het is mogelijk dat niemand wist over de infectie.

 • Deel informatie: Als je partner vragen heeft of onzeker is over Gonorroe, deel dan de kennis die je hebt. Dit kan helpen om enkele van hun zorgen weg te nemen en de weg vrijmaken voor een constructief gesprek.

 • Praat over de volgende stappen: Bespreek het belang van testen en behandeling. Als jullie besluiten om seksueel actief te blijven, bespreek dan hoe jullie jezelf in de toekomst kunnen beschermen.

10. De toekomst van Gonorroe

Gelukkig is de medische wetenschap continu in ontwikkeling en werken onderzoekers onvermoeibaar aan nieuwe behandelmethoden en preventieve maatregelen.

Resistentie tegen antibiotica: Een groeiende zorg is de opkomst van antibiotica-resistente stammen van Neisseria gonorrhoeae. Hierdoor kan het lastiger worden om de ziekte in de toekomst te behandelen. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen en behandelmethoden om deze resistente stammen aan te pakken.

Onderzoek naar een vaccin: Hoewel er momenteel geen vaccin is tegen Gonorroe, zijn er veelbelovende studies aan de gang. Een vaccin zou een gamechanger kunnen zijn in de strijd tegen deze oude ziekte.

Afsluiting

Het begrijpen en herkennen van Gonorroe is van cruciaal belang om jezelf en anderen te beschermen. Door je te laten testen, veilige seks te hebben, en open te communiceren met je partners, kun je actieve stappen ondernemen om je seksuele gezondheid op peil te houden.

Op Condooms.be vinden we het belangrijk om te zorgen voor onze seksuele gezondheid en die van anderen. Het is een essentieel aspect van ons algemeen welzijn. Laten we samenwerken, geïnformeerd blijven, en stappen ondernemen om ons te beschermen tegen Gonorroe en andere soa's.

Heb ik een SOA? chlamydia herpes Syfilis Genitale wratten schaamluis HIV Trichomonas Hepatitis Mycoplasma • Copyright © 2024 Condooms.be