Wat is Stealthing?

Wat is Stealthing?

Gedwongen onveilige seks. Een sekspartner die zonder toestemming stiekem het condoom afdoet tijdens de seks.

Stealthing': waarom condoomverwijdering zonder wederzijds goedvinden een groot probleem is.

"Stealthing" of condoomverwijdering zonder wederzijds goedvinden, is wanneer een persoon in het geheim en doelbewust verwijdert het condoom tijdens het vrijen, terwijl hun partner alleen heeft ingestemd met condoom beschermde seks. Slachtoffers van stealth worden blootgesteld aan mogelijke zwangerschap en soa's, zonder medeweten voor hen - egoïstisch voor het toegenomen plezier of de opwinding van hun partner. In landen als Canada en In Duitsland is stealthing strafbaar en wordt het beschouwd als een vorm van aanranding, vergelijkbaar met verkrachting.

In 2016 werden de Duitse wetten inzake seksuele misdrijven hervormd, waarbij meer gewicht werd toegekend aan toestemming. Sinds toen, in de eerste zaak van het land, werd een 36-jarige politieagent schuldig bevonden aan seksueel misbruik aanranding door een lokale Berlijnse rechtbank. Het slachtoffer heeft de man "expliciet verzocht" een condoom te dragen tijdens geslachtsgemeenschap, en had geen toestemming gegeven voor seks zonder bescherming. Het was pas na de man klaarkwam, dat het slachtoffer besefte dat hij geen condoom had gedragen. De beklaagde kreeg een boete € 3.000, samen met € 96 voor de seksuele gezondheidstest van het slachtoffer; hij kreeg ook een acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Het concept van stealth is zeker niet nieuw, maar de term voor deze praktijk is sindsdien gebruikt 2014 door de homogemeenschap. Hoe dan ook, het is nog steeds een groot probleem en een vorm van seksueel misbruik. In adolescente relaties, condoomonderhandeling wordt vaak het zwijgen opgelegd door mannelijke partners - gedeeltelijk vanwege tot een gebrek aan kennis bij het onderhandelen op dit gebied, een gevoel van verplichting en de angst voor de reactie van de condoomdrager. Om te voorkomen dat dit in de eerste plaats gebeurt, is het belangrijk dat: homo's en hetero's wordt geleerd dat het dragen van condooms ook voor hen gunstig is. 

Een recente studie in de VS wees uit dat "10% van de jonge mannelijke niet-probleemdrinkers aangaf... die zich sinds 14-jarige leeftijd bezighielden met condoomverwijdering zonder wederzijds goedvinden. Mannen die zich hiermee hadden beziggehouden gedrag rapporteerde hogere percentages soa-diagnoses en partners met ongeplande zwangerschappen dan mannen die zich niet hadden beziggehouden met condoomverwijdering zonder wederzijds goedvinden. ”In een andere recente studie van jonge volwassen vrouwen, "12% meldde dat ze condoomverwijdering zonder wederzijds goedvinden hadden meegemaakt door een mannelijke partner, terwijl geen van de deelnemers aangaf condooms zonder wederzijds goedvinden te gebruiken zelf verwijderen”. 
Hoewel het grootste deel van stealthing wordt beoefend, mijn mannen, moet ook worden opgemerkt dat het mogelijk is voor vrouwen om ook hun partners te 'sluipen' door het condoom te verwijderen of te beschadigen zonder hun toestemming van de partner. 

Dus, wat te doen als u het slachtoffer bent van stealthing?

Veel slachtoffers melden gevoelens van verraad en een schending van vertrouwen - en vooral, het is nooit de schuld van het slachtoffer. In 2018 werd een man schuldig bevonden aan aanranding in de eerste veroordeling van Duitsland voor diefstal; maar in buurland Zwitserland was het hooggerechtshof het daar niet mee eens - zeggende dat het helaas niet illegaal. 

Is stealthing strafbaar in Nederland?

Op dit moment is stealthing nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Het is een lastig te bewijzen feit. Toch kun je aangifte doen van stealthing. 

Kan ik aangifte doen van stealthing’?

Ja, je kunt aangifte doen als stealthing je is overkomen. Hiervoor maak je een afspraak met de politie via 0900-8844 en geef je aan dat je een aangifte wil doen van een zedenzaak en dat het feit valt onder artikel 284 Dwang, in het Wetboek van Strafrecht. Om stealthing te voorkomen en strafbaar te maken, is aangifte noodzakelijk. Op dit moment is (de impact van) stealthing binnen het strafrecht nog redelijk onbekend en alleen het aantal aangiftes kan hier verandering in brengen.

Wat zijn consequenties van stealthing?

Als het condoom zonder toestemming wordt verwijderd, loop je als slachtoffer kans op en soa’s en vrouwelijke slachtoffers lopen kans op een ongewenste zwangerschap. Als je vaste of wisselende partner zonder toestemming zijn condoom heeft verwijderd, betekent dit dat je hem niet kunt vertrouwen. Dit betekent dat er ook een kans bestaat dat je een soa hebt opgelopen. Daarnaast heb je kans dat je er mentale problemen aan overhoudt. Het voelt namelijk als verkrachting. Ga daarom áltijd naar je huisarts of een vertrouwenspersoon.

Meer over Stealthing  • Copyright © 2024 Condooms.be