De verschillende soorten seksuele geaardheden

De verschillende soorten seksuele geaardheden

Veel manieren om het te doen. 11 Soorten seksuele geaardheden   

seksuele identiteit, hetzelfde geslacht, seksuele oriëntatie, biseksuele mensen, seksuele gevoelens, aseksueel aseksualiteit, seksuele voorkeur, tegenovergestelde geslacht, aseksuele mensen, niet binaire persoon, zowel mannen, voelt aangetrokken, potentiële partner, panseksuele mensen, andere vormen, man voelt, verschillende vormen,

Hoe beschrijf je met wie je seks wilt hebben als de gelegenheid zich voordoet? Ben je een man die vrouwen seksueel aantrekkelijk vindt, of een niet-binair persoon die zich seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen, mannen en andere niet-binaire mensen? Het geslacht van uw seksuele partners kan veel of weinig voor u uitmaken. Misschien voel je je nooit tot iemand seksueel aangetrokken, of voel je je constant, zelden of alleen seksueel aangetrokken tot mensen om wie je veel geeft. niet-binaire persoon
De woorden die we gebruiken om seksuele geaardheid te beschrijven veranderen en dat kan zowel bevrijdend als verwarrend zijn. Het kan opwindend zijn omdat je misschien eindelijk een seksuele geaardheid ontdekt die perfect beschrijft tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Het kan echter verwarrend zijn, omdat u mogelijk nieuwe terminologie moet leren en zorgvuldiger moet nadenken over iets waarvan u dacht dat het eenvoudiger was.

Mensen zijn complex en seksuele en romantische aantrekkingskracht kan mysterieus en moeilijk te definiëren zijn. Het goede nieuws? Er zijn veel manieren om seksuele aantrekking tot een andere volwassene te ervaren en tal van manieren om met wederzijds goedvinden naar die aantrekkingskracht te handelen die voldoening en plezier brengen.

  1. Homoseksueel
  2. Lesbisch
  3. Biseksueel
  4. Panseksueel
  5. Polyseksueel
  6. Omniseksueel
  7. Hetroseksueel
  8. Aseksueel
  9. Demiseksueel
  10. Grijze aas
  11. Alloseksueel

WAT IS EEN SEKSUELE GERICHTHEID?

Seksuele aantrekkingskracht gaat over het vinden van iemand die seksueel aantrekkelijk is en seks met hem of haar willen hebben. Seksuele geaardheid verwijst naar voor wie je de neiging hebt om seksuele aantrekkingskracht te ervaren. Je seksuele geaardheid gaat over het geslacht, de geslachten (of het ontbreken daarvan) van de mensen die je seksueel wenselijk vindt. Het kan ook beschrijven of je die mensen altijd, soms of nooit seksueel aantrekkelijk vindt.

Naarmate mensen genderidentiteit en seksuele aantrekkingskracht meer onderzoeken, ontdekken en beschrijven ze meer nuances over seksuele geaardheid. Eerdere categorieën, zoals de of/of van homoseksueel of heteroseksueel, beschrijven niet volledig de verscheidenheid aan mensen en geslachten die seksuele aantrekking tot elkaar ervaren.

SEKSUELE GERICHTHEID EN GENDERIDENTITEIT

Laten we eerst een paar verduidelijkingen uit de weg ruimen.

1. Je seksuele geaardheid is niet hetzelfde als je genderidentiteit. Genderidentiteit gaat over wie je bent als persoon en seksuele geaardheid gaat over tot wie je je aangetrokken voelt. Een basiskennis hebben van genderidentiteiten kan je helpen bij het bepalen van je seksuele geaardheid, dus als je niet zeker bent of een opfriscursus kunt gebruiken, lees dan ons artikel over het begrijpen van genderidentiteiten.

2. Ten tweede, in alle gevallen in dit artikel en op deze site, als we naar een man verwijzen, bedoelen we een persoon wiens genderidentiteit een man is, cis of trans, en als we naar een vrouw verwijzen, bedoelen we een persoon wiens genderidentiteit een vrouw, cis of trans is. Als je niet zeker weet wat cisgender en transgender zijn, lees dan ons artikel over genderidentiteiten voor meer informatie. Voor nu, weet dat we het hebben over wie een persoon is, niet over welke lichaamsdelen ze hebben.

3. Ten derde is seksuele geaardheid een algemene term voor welk(e) geslacht(en) je seksueel aantrekkelijk vindt. Je seksueel aangetrokken voelen tot bepaalde lichaamsvormen of lichamen met specifieke kenmerken of delen is iets, maar dat is geen vorm van seksuele geaardheid. Het is een voorkeur.

4. Laten we ook duidelijk zijn: seksuele geaardheid gaat over welke instemmende, seksueel volwassen volwassenen je aantrekkelijk vindt en waarmee je seks wilt hebben.

5. En het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we zullen het duidelijk zeggen: elk van deze seksuele geaardheden is geldig en wordt gerespecteerd. Seksuele geaardheid is een integraal onderdeel van wie je bent, geen keuze.

DEFINITIES VAN SEKSUELE GERICHTHEID

We hebben al gezegd dat seksuele geaardheid verwijst naar het geslacht of de geslachten van mensen tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Twee woorden die je misschien hebt gehoord over seksuele geaardheid zijn heteroseksueel en homoseksueel. Hoewel homoseksueel en heteroseksueel niet alle soorten seksuele oriëntaties beschrijven (we zullen hieronder meer specifiek worden), zijn het nuttige basistermen om te kennen en te begrijpen.

"Hetero" betekent anders en een heteroseksuele geaardheid verwijst naar mensen die zich aangetrokken voelen tot een geslacht of geslacht dat anders is dan het hunne. Heteroseksueel als oriëntatie wordt meestal gebruikt om mannen te beschrijven die zich seksueel aangetrokken voelen tot vrouwen en vice versa. Heteroseksueel wordt soms afgekort tot "hetero" of zelfs "het" en wordt over het algemeen "hetero" genoemd.

Vroeger zeiden mensen dat heteroseksueel aangetrokken voelde tot het 'andere geslacht', maar die uitdrukking verwart biologische seks met geslacht en veronderstelt dat er slechts twee geslachten zijn. Het is nauwkeuriger om te zeggen dat je je seksueel aangetrokken voelt tot een ander geslacht dan het jouwe, en dan specifiek te zijn over welk geslacht je bedoelt.

"Homo" betekent hetzelfde, en homoseksueel is een overkoepelende term die betekent dat je je seksueel aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht als jijzelf. Homoseksueel en "homo" zijn (en worden soms nog steeds) gebruikt op denigrerende en discriminerende manieren, dus homoseksueel hoor je niet vaak meer als seksuele geaardheid. Homo's en lesbiennes zijn specifieker dezelfde of homoseksuele geaardheden, en er zijn andere seksuele geaardheden die aantrekking tot andere geslachten beschrijven - of helemaal niet.

VERSCHILLENDE SOORTEN SEKSUELE GERICHTHEID

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten seksuele geaardheid die u mogelijk hoort, en hun definities:

1. Homo

Homo verwijst meestal naar mannen die zich seksueel aangetrokken voelen tot andere mannen en wordt ook wel MLM genoemd (men loving men).

Homo kan ook een term zijn die betekent dat je je seksueel aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht in het algemeen en 'gay pride' kan een overkoepelende term zijn die verwijst naar alle mensen die een niet-heteroseksuele, niet-heteroseksuele seksuele geaardheid hebben.

Als je een oud gedicht leest of naar een ouder liedje luistert, kan het zijn dat het woord homo ook gebruikt wordt om vreugdevol of feestelijk te betekenen (bijv. context om te weten of het een seksuele aantrekkingskracht tussen twee mannen betekent, meestal queer of niet-heteroseksueel, of heel gelukkig.
Opmerking: homo is een specifieke seksuele geaardheid en geen denigrerend woord of smet. Noem iemand geen homo - of welke andere seksuele geaardheid dan ook - tenzij ze dat over zichzelf zeggen en geen enkel woord gebruiken om seksuele geaardheid te beschrijven om andere mensen naar beneden te halen.

2. Lesbisch

Lesbisch verwijst meestal naar vrouwen die zich seksueel aangetrokken voelen tot andere vrouwen en wordt soms ook uitgedrukt als WLW (women loving women).

3. Biseksueel of Bi

Biseksueel is een seksuele geaardheid die iemand beschrijft die zich aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht, of tot mensen van hetzelfde geslacht en mensen van een ander geslacht. Hoewel "bi" twee betekent, is biseksualiteit niet beperkt tot twee geslachten of het geslachtsbinair getal van man en vrouw. Mensen die biseksueel zijn, geven misschien meer de voorkeur aan het ene geslacht dan aan het andere, maar voelen zich nog steeds aangetrokken tot hetzelfde of een ander geslacht.

4. Pansexueel of Pan

Pansexual is een seksuele geaardheid die meestal iemand betekent die zich seksueel aangetrokken voelt tot alle geslachten of zich aangetrokken voelt tot mensen ongeacht hun geslacht. De meeste mensen met een pan-seksuele geaardheid zeggen dat ze geen rekening houden met (of zelfs maar opmerken) geslacht als het gaat om seksuele aantrekkingskracht - het speelt gewoon geen rol bij met wie ze het bed in willen springen.

5. Polyseksueel

Polyseksueel is een seksuele geaardheid die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die zich aangetrokken voelen tot twee of meer geslachten. "Poly" betekent veel, dus mensen die polyseksueel zijn, voelen zich aangetrokken tot sommige, maar niet alle geslachten en, in tegenstelling tot panseksuelen, speelt geslacht een rol in wie ze seksueel aantrekkelijk vinden.

Let op: verwar polyseksueel niet met polyamorie. Polyseksueel is een seksuele geaardheid, wat betekent dat je je seksueel aangetrokken voelt tot twee of meer - maar niet alle - geslachten en polyamorie betekent een romantische of seksuele relatie hebben met meer dan één partner tegelijk.

6. Omniseksueel

Omniseksuele geaardheid kan worden gedefinieerd als aangetrokken worden tot alle geslachten ("omni" betekent alles) met geslacht als een belangrijk onderdeel van seksuele aantrekkingskracht. Omniseksueel verschilt van panseksueel doordat mensen die panseksueel zijn, de neiging hebben om het geslacht van hun partner niet mee te wegen in de vraag of ze zich seksueel aangetrokken voelen tot iemand, terwijl mensen die omniseksueel zijn het geslacht wel erkennen als onderdeel van de aantrekkingsvergelijking. Mensen die omniseksueel zijn, kunnen de voorkeur geven aan een of meer geslachten boven andere en kunnen zich ook seksueel aangetrokken voelen tot mensen die agender zijn (geen genderidentiteit hebben).

7. Hetroseksueel

Hetero is een seksuele geaardheid die in feite betekent dat je je aangetrokken voelt tot een enkel geslacht dat anders is dan het jouwe. Het is meestal synoniem met heteroseksueel. Mensen die hetero zijn, voelen zich seksueel aangetrokken tot slechts één ander geslacht dat niet het hunne is. Gewoonlijk verwijst hetero zijn naar een man die zich seksueel aangetrokken voelt tot een vrouw of een vrouw voor een man. Als je ontdekt dat je je seksueel aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht, zal je merken dat een van de andere seksuele geaardheden j beter beschrijft.

SEKSUELE GEORIËNTEERD GAAT OOK OVER WANNEER & OF JE SEKSUELE AANTREKKING ERVAART


Je seksuele geaardheid omvat met wie je seks wilt hebben en of je überhaupt seksuele aantrekkingskracht ervaart.

Sommige mensen verlangen de hele tijd naar seks en voelen zich seksueel aangetrokken tot mensen die ze niet persoonlijk kennen.

Andere mensen voelen zich tot niemand seksueel aangetrokken en zijn misschien niet geïnteresseerd in seksuele activiteit.

Veel mensen vallen ergens in het midden en voelen zich soms seksueel aangetrokken of alleen tot mensen met wie ze een emotionele band hebben.

8. Aseksueel: 

 Aseksueel is een term om mensen te beschrijven die helemaal geen seksuele aantrekking of seksueel verlangen ervaren, tot welk geslacht dan ook, of die weinig interesse hebben in seksuele activiteit. Aseksuele geaardheid is een belangrijke term om te herkennen, omdat vaak wordt aangenomen dat iedereen seksuele aantrekking ervaart en zo vaak mogelijk seks wil hebben en dat is gewoon niet waar. Aseksualiteit maakt deel uit van de LGBTQ+-paraplu.

9. Demiseksueel:

Een persoon met een demiseksuele geaardheid voelt zich alleen seksueel aangetrokken tot iemand met wie hij een hechte emotionele band heeft gevormd. Je hoort dit misschien afgekort tot gewoon 'demi'. Demi-seksuele mensen voelen zich niet aangetrokken tot willekeurige mensen, alleen tot degenen met wie ze een hechte band hebben, en houden misschien niet van losse seks of afspraken. Als je iemand ontmoet die halfseksueel is, laat hem/haar dan vertellen wat dat voor hem/haar persoonlijk betekent.

10. Graysexual:

Ook bekend als Grijze zone, is een plaats in het aasspectrum die verwijst naar iemand die zich slechts af en toe of zeer zelden seksueel aangetrokken voelt tot iemand, inclusief degenen die ze goed kennen of waarmee ze een langdurige relatie hebben. Grijze aasmensen zijn doorgaans geïnteresseerd in seks, maar over het algemeen niet zo vaak of met zoveel mensen als degenen die alloseksueel zijn.

11. Alloseksueel:

Is het tegenovergestelde van aseksueel en verwijst naar iemand die het grootste deel van de tijd seksueel verlangen ervaart en geen band met een andere persoon nodig heeft om zich seksueel tot hem aangetrokken te voelen. Hoewel meer mensen alloseksueel zijn dan Aseksueel, Graysexual of demi, is het belangrijk om te weten dat iemands relatie tot seksueel verlangen anders kan zijn dan die van jou, en dat is oké. Een deel van seksueel compatibel zijn met iemand anders heeft te maken met hoe vaak je seks wilt, dus het aseksualiteitsspectrum is een belangrijk punt om met je partner(s) te bespreken.
Iemand die aseksueel, grijs of halfseksueel is, identificeert zich meestal ook als een van de andere seksuele geaardheden die het geslacht of de geslachten beschrijven waartoe je je seksueel aangetrokken voelt. 

Je kunt bijvoorbeeld zijn:

  • hetero en aseksueel (aangetrokken tot iemand van een enkel ander geslacht dan het uwe, maar zelden of niet geïnteresseerd in seksuele activiteit)
  • panseksueel en demiseksueel (aangetrokken tot mensen van alle geslachten, maar alleen geïnteresseerd in seks met iemand met wie je in de loop van de tijd een hechte band hebt gekregen)
  • homoseksueel en alloseksueel (aangetrokken tot andere mannen en vaak en gemakkelijk seksueel verlangen ervaren)
  • elke andere combinatie van de 'wie'- en 'wanneer'-delen van seksuele geaardheid 

Let op: er is niets 'mis' met iemand die aseksueel, demiseksueel, grijs of alloseksueel is. Het is gewoon anders. Mensen die aseksueel, grijs of demi zijn, voelen zich op andere manieren aangetrokken tot mensen, zoals platonisch of romantisch. Alleen omdat je misschien klaar bent om je kleren uit te trekken en bezig te gaan met iemand die je aantrekkelijk, beschikbaar en instemmend vindt, wil nog niet zeggen dat anderen ook zo denken of zijn. Of je nu altijd, soms of nooit bent als het gaat om seksuele aantrekking, je seksuele geaardheid is geldig en reëel.

JE SEKSUELE GERICHTHEID BEGRIJPEN

seksuele identiteit, hetzelfde geslacht, andere geslacht, biseksuele mensen, seksuele gevoelens, romantische gevoelens, aseksuele mensen, zowel mannen, meeste mensen, andere mensen, man voelt, verschillende vormen, sommige mensen

Je afvragen "wat is mijn seksuele geaardheid?" is een normaal onderdeel van het uitzoeken wie je bent. Er zijn labels en categorieën voor veelvoorkomende soorten seksuele geaardheid die je kunnen helpen begrijpen tot wie je je seksueel aangetrokken voelt en anderen zoals jezelf kunt vinden Seksuele geaardheid is echter individueel en u kunt uw seksualiteit in uw eigen termen definiëren.

Je kunt in eerste instantie neigen naar een bepaalde seksuele geaardheid, maar na verder onderzoek ontdekken dat een andere categorie nauwkeuriger is om uw smaak te beschrijven. Het kan ook zijn dat uw seksuele geaardheid tijdens je leven verandert. Je weet misschien niet alles over tot wie je je seksueel aangetrokken voelt totdat je het tegenkomt, en dat is oké.

Wat je seksuele geaardheid ook is, onthoud dat seksueel verlangen naar iemand niet altijd leidt tot seksuele activiteit. Vraag altijd enthousiaste toestemming van een partner voordat je met seksuele activiteit begint en beoefen altijd veilige seks om je en je partners gezond te houden.

En vergeet niet dat seks leuk moet zijn en goed moet voelen. Praat met je partner over wat je leuk vindt en vergeet niet dat condoomsglijmiddelen of seksspeeltjes de seks van ho-hm tot oh wow kunnen veranderen!



  • Copyright © 2024 Condooms.be