Welke soorten condooms zijn er?

Welke soorten condooms zijn er?

Condooms zijn er in verschillende vormen, kleuren maten, smaken en zelfs met extra glijmiddel wat het kiezen van een condoom des te verwarrender kan maken. Het goede nieuws is dat je niet echt fout kunt gaan (zolang je natuurlijk de juiste maat pakt)

12 soorten condooms waaruit je kunt kiezen:

1. Latex condooms

Standaard latex condooms zijn de meest voorkomende soorten en een betrouwbare keuze om zwangerschappen en soa's te voorkomen. Dat komt omdat latex een niet-poreus materiaal is dat gemakkelijk (en goedkoop) te produceren is - vermijd het gebruik van glijmiddelen op oliebasis zoals lotion, vaseline of slagroom, die latex kunnen afbreken, waardoor deze condooms minder effectief zijn. Kies daarom bij dit type product het beste voor een glijmiddel op waterbasis of siliconen basis.
Als je na het gebruik van een condoom met latex jeuk, roodheid of uitslag opmerkt, vraag dan uw arts om je te testen op latexallergie voordat je stopt met deze condooms. Irritatie kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals glijmiddel of overmatige droogheid.

Latex condooms Condooms.be Verkrijgbaar gewone condooms met extra glijmiddel of een standaard condoom met extra stimulatie voor je stijve penis

2. Latexvrije condooms

Een latexvrij condoom is meestal gemaakt van polyurethaan condooms, een soort plastic of polyisopreen condooms. Dit soort condooms is geschikt voor mensen die last hebben van latexallergieën en je kunt ze met elk glijmiddel gebruiken.
Helaas hebben niet-latex condooms meer nadelen met betrekking tot soa-resistentie en anticonceptiebescherming dan condooms gemaakt van latexmateriaal. Condoomproductiebedrijven begonnen in de jaren negentig met de ontwikkeling van latexvrije condooms om allergievrije condoomopties aan te bieden. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten latexvrije condooms voor mannen en vrouwen die je kunt vinden als je problemen hebt met latexversies. Latexvrije condooms geleiden meer warmte, waardoor ze zich sneller aanpassen aan je lichaamstemperatuur. Ze zijn echter duurder dan latexcondooms en kunnen niet zo veel uitrekken als latex. Het eerste materiaal, polyurethaan, ruikt niet en bevat geen eiwitten die allergische reacties veroorzaken. Desalniettemin breken en glijden condooms van polyurethaan gemakkelijker en rekken ze veel minder uit dan condooms van polyisopreen. Polyisopreen condooms daarentegen zijn gemaakt van synthetische latex waar de allergie-opwekkende eiwitten zijn verwijderd. Ze rekken bijna hetzelfde uit als latex condooms en zijn effectiever dan polyurethaan als het gaat om de bescherming van ongewenste zwangerschappen.

3. Vrouwencondooms

In tegenstelling tot externe condooms, worden vrouwencondooms, ook wel interne condooms genoemd, in de vagina ingebracht. Bij correct gebruik zijn ze voor 95% effectief in het voorkomen van zwangerschap en soa's. Omdat ze echter moeilijker in te brengen zijn, zijn inwendige condooms in de praktijk slechts 79% effectief. Daarom wordt aangeraden om ze te combineren met een andere vorm van anticonceptie, zoals de pil of een spiraaltje (ook bekend als een spiraaltje). Ook kan dit gecombineerd worden met zaaddodende gel/pasta zoals Contra gel green. Let op! Dit is om zwangerschap te voorkomen, niet om soa’s te voorkomen. Het grote voordeel van deze condooms is dat ze vagina's meer controle geven over hun seksuele gezondheid. Bovendien kun je ze tot acht uur voor de seks inbrengen, zodat je niet in het heetst van de strijd hoeft te pauzeren voor een condoompauze. Zorg er wel voor dat je ze niet samen met mannen condooms gebruikt - dit verhoogt het risico op breuk voor beide.

vrouwencondooms

4. Smaakcondooms

Gearomatiseerde condooms zijn een makkelijke manier om een nieuwigheid aan de slaapkamer toe te voegen, vooral als jij of een partner de smaak van latex niet lekker vindt tijdens orale seks. Bovendien zijn ze net zo effectief als goede oude latexcondooms, omdat ze in wezen hetzelfde zijn: de ene is gewoon bedekt met een smakelijke coating. Gearomatiseerde condooms zijn ook veilig voor vaginale seks, maar als je irritatie opmerkt,  schakel dan over op een ander type condoom de volgende keer dat het begint op te warmen.

5. Glow-in-the-dark condooms

Je vriend heeft een hele doos glow-in-the-dark condooms voor je gekocht als grap cadeau voor je verjaardag. 
Omdat ze meestal van latex zijn gemaakt, zijn ze net zo effectief als een gemiddeld condoom. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Glow in the dark condoom

6. Geribbelde condooms

Als je op zoek bent naar condooms, zie je misschien dat sommige beweren "haar plezier" te vergroten dankzij hun unieke ontwerp en vorm
De plaatsing van deze ribbels of noppen is ontworpen om stimulatie toe te voegen en kan, afhankelijk van hun plaatsing, voor beide partners plezierig zijn. Als je echter behoorlijk gevoelig bent, kunt je geribbelde of andere getextureerde condooms onrustig vinden. Een manier om de wrijving te verminderen is met glijmiddel.

Ribbel condooms

7. Dunne of ultradunne condooms

Dunne of ultradunne condooms (extra dunne condooms)  zijn precies hoe ze klinken: de gewone condooms met iets minder materiaal. Daarom prijzen veel mensen ze aan als de meest geprefereerde voorbehoedsmiddel voor anticonceptie, omdat ze al die sexy sensaties niet volledig verminderen.
Maar betekent een extra dun condoom dat ze meer kans hebben om te breken? Nee, niet noodzakelijk. De meeste condoomproblemen komen doordat het condoom niet snel genoeg wordt gebruikt, of als het eraf rolt terwijl je nog in iemand zit. Dat heeft niets te maken met het soort condoom; of je nu kiest voor een standaard condoom of extra dunne condooms.

8. Tintelende condooms

Dankzij de toevoeging van een speciaal samengesteld glijmiddel zorgen dit type condooms voor een "tintelend" gevoel bij één of beide partners. Sommige mensen zeggen dat deze subtiele prikkeling ongelooflijk aangenaam is, terwijl anderen het misschien ongemakkelijk vinden of het nauwelijks opmerken. Bovendien gebruiken de meeste versies van dit rubber muntachtig glijmiddel om het gewenste effect te bereiken, wat betekent dat het ook beter kan smaken of ruiken dan een gewoon latex condoom.

9. Orgasme uitstellende condooms

Vertragingscondooms zijn condooms voorzien met glijmiddel dat een actief ingrediënt bevat, zoals benzocaïne of lidocaïne. Dit werkt als een plaatselijke verdoving, verdooft de stijve penis enigszins om extra stimulatie te verminderen en werkt dus orgasme vertragend. Het is volkomen veilig om de punt van de penis tijdelijk te gebruiken en ongevoelig te maken, maar als je je  zorgen maakt, kunt je zelf oefenen om te zien hoe het voelt.

Durex Performa condooms Is de nominale breedte te klein voor je? Dan gaat het condoom strak zitten. En ondanks dat je een extra sterk condoom hebt gekozen, zorgt het makkelijk omdoen van een goed passend condoom voorkomt ook scheuren.

10. Condooms voor wederzijds plezier

Deze bevatten hetzelfde verdovende glijmiddel als vertragingscondooms om je te vertragen, met de toevoeging van een geribbelde of gestippelde buitenkant voor haar plezier. Als je niet zeker weet wat voor jou werkt, kijk dan rond en experimenteer totdat je het condoom vindt dat past.

11. Dikkere condooms

Soms kunnen mannen het gewoon niet helpen en hebben ze problemen met vroege ejaculatie. Zeker als het je eerste keer is. Daarom zijn er naast dunne condooms ook extra dikke condooms of ook wel sterke condooms, die je daarbij helpen.
Extra dikke condooms verminderen het gevoel een beetje, zodat je niet te vroeg klaarkomt. Daarnaast bieden sterke condooms - in tegenstelling tot de meeste condooms - uitkomst bij anale seks
Deze condooms helpen niet alleen bij vroege ejaculatie, maar kunnen ook extra bescherming bieden tegen soa's en zwangerschap.

12. Maat condooms, XXS tot XXXXL condooms.

Condooms gebruiken is een must! Het voorkomen van een ongewenste zwangerschap alsmede een SOA, geeft een veilig gevoel. Daarnaast zijn er zoveel verschillende soorten, dat vrijen met de meeste condooms ook nog eens voordelen biedt. Wat dacht je van sterke condooms met extra glijmiddel voor anale seks? Of condooms met een smaakje voor orale seks? Of uitstellende orgasme condooms zodat je langer seks kan hebben? Een extra dun condoom voor meer gevoel tijdens het vrijen?

Uiteindelijk is het meest belangrijke aan een condoom dat deze goed zit. Meten is weten! Kies daarom de juiste maat condoom!

Bekijk ook eens: Welke condoom maat heb ik?

Er zijn condooms is de maat 45mm tot en en met 72mm:

Bekijk ook eens: beflapjes



  • Copyright © 2024 Condooms.be